Як навчитися друкувати « наосліп»?

24.01.2013 20:22

У наше століття технічного прогресу вже нікого не здивуєш наявністю домашнього ПК або ноутбука, що вже говорити про комерційні компанії і державні установи, для роботи в якій потрібні навички не тільки швидкого друку, але і друку наосліп.

Думаю, Ви не раз споглядали сумну ситуацію, коли адміністратор або секретар усередині намагаються відшукати чергову букву на клавіатурі. Вам же доводитися лише скрипіти зубами і чекати цього «чуда» або голосно обурюватися, що, на жаль, анітрохи не прискорить процес.

Саме тому наука друку наосліп не тільки добре позначиться на Вашій нервовій системі, але й позначка «швидка печатка або друк наосліп» сама по собі стане вигідною перевагою Вашого резюме.

Отже, якщо у Вашій голові в черговий раз з'явилося бажання навчитися методу набору наосліп, радимо не відкладати своє рішення в довгий ящик, а приступити до його здійснення негайно.

Для початку потрібно визначитися з Вашим рівнем, тобто з чого потрібно починати. Перший етап - потрібно навчитися друкувати взагалі, другий рівень - Ви друкувати вмієте, але робите це дуже повільно (значити потрібно вчитися друкувати швидше), третій - сліпий метод набору.

Перші два етапи зазвичай не викликають жодних складнощів, а ось набір тексту десятьма пальцями наосліп вимагає деякого навчання та практики.

Що вдає із себе швидкий набір тексту? Це, по-перше, використання всіх 10-ти пальців наших обох рук, а по-друге, це метод набору тексту, при якому Ви дивитеся на екран, а не на клавіатуру.

З чого почати? Сьогодні на допомогу прийде незліченна кількість різних спеціальних програм, так званих тренажерів листи. Їх по суті можна розділити на 2 види - платні та безкоштовні. Функції однакові у всіх, а додаткові можливості, такі як ведення статистики, підсвічування і т.д., відрізняються лише незначно. Ну а нас цікавить в першу чергу можливість навчитися друкувати наосліп безкоштовно.

Від себе можемо порадити програму-тренажер Stamina і Клавіатурний тренажер АК.

Також потрібно дотримуватися декількох нескладних правил та виконати низку умов.

Правила набору наосліп.

1) Не дивіться на клавіатуру. Повинна працювати не зорова пам'ять, а Ваші пальці. Всю роботу тут виконує м'язова пам'ять, використовуючи тактильні відчуття пальців. Якщо пальці запам'ятають розташування клавіш, друкувати буде набагато простіше. Якщо Вам важко стриматися і Ви час від часу все таки поглядаєте на клавіатуру, радимо скористатися маленькою хитрістю. Візьміть самоклеющуюся папір (яку потім можна легко зняти) і заклейте всі клавіші. Тоді ви швидко відвикнете поглядати вниз, бо все одно нічого там не побачите.

2) Тримайте руки в правильній позиції (ФИВА ОЛДЖ). Ліва рука (мізинець, безіменний, середній і вказівний) на буквах ФІВА, права - ОЛДЖ.

На малюнку нижче пальці і їх «відповідальна зона» виділені одним кольором.

3) Великі пальці обслуговують пробіл по черзі, тобто якщо останню клавішу (букву, знак у реченні) Ви натиснули лівою рукою, то і лівий великий палець натискає пробіл і навпаки. У «періоді спокою» великі пальці зависають у повітрі над клавішею пробілу.

4) Натискання клавіші проводиться найближчим пальцем, при натисканні зміщується тільки один палець, після чого він повертається в початкову позицію. Таким же чином вводяться і заголовні букви, однак при цьому мізинець вільної руки утримує затиснутою клавішу Shift.

5) Не ставте перед собою мету запам'ятати, де яка буква розташована на клавіатурі, головне - запам'ятати, яким пальцем і який рух потрібно зробити, щоб набрати потрібний символ. У своїй підсвідомості ви повинні з'єднати руху пальців з певною буквою.

6) Є також спеціальні сервіси, які дозволяють друкувати наосліп онлайн.